Skip to main content

Wat als het nooit goed is? Nooit goed genoeg. Hoe hard we ook werken. Hoeveel tijd we ook steken in andermans kinderen. Pijn stoppen we weg en laten we niet toe, daar is te weinig tijd voor. Het maakt onzeker. Ik ben toch niet gek?

De organisatorische zakelijkheid heeft het van de ziel gewonnen. Marktwerking, vraagsturing, opbrengsten, data. Kwantificeerbare resultaten die verantwoord moeten worden. Om eindtoetsen kunnen we niet heen. Kinderen zijn ons product.

De organisatorische zakelijkheid heeft het van de ziel gewonnen

De docent is werknemer geworden (Uit: Ontregelen door Jan van der Lans). Een werknemer verricht tegen beloning bepaalde taken voor zijn werkgever. Ofwel: de docent geeft les voor de schoolleider. Omdat we aan zijn eisen willen voldoen en hem tevreden willen stellen. Omdat we anderen blij willen maken ook al worden we er zelf niet blij van.

Een systeem gebaseerd op angst en wantrouwen. Het is de hoogste tijd dit te erkennen en er woorden aan te geven. De eerste stap naar bevrijdende heling. Dat gun ik je van harte!

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan