Meer mans met minder mensen

Jouw droomschool wordt werkelijkheid

Wemastered

Teveel taken en te weinig mensen?
Onzekerheid, onrust en overbelasting?
Hoe je samen meer bereikt door alleen het beste te doen.

Leer lenig lopen.

Meer weten? Maak een afspraak

Herken je dit?

Wil je van je stress af en toewerken naar groei en succes?

De personeelstekorten blijven toenemen. Je formatie kreeg je net rond, maar dat kan er morgen zomaar weer anders uitzien. Teamleden zitten overvol. Er hoeft privé maar iets op te doen en je kan een klas naar huis sturen.

Wie is de volgende die zich ziek meldt of vertrekt? Er zijn genoeg vacatures. Als je niet voldoende meebeweegt met je team, hebben ze volgende week een andere baan. Hoe ver moet je gaan om je mensen te behouden? Dit knaagt aan je.

Je doet er alles aan om hitteschild te zijn. Je wilt teamleden niet nog meer te belasten. Maar je kunt een school niet in je eentje runnen. Je hebt elkaar keihard nodig. Dat kan je nu wel vergeten. De verantwoordelijkheid drukt. De kwaliteit zakt.

Het programma

Ik richtte meerdere scholen op in Papoea, Indonesië. De situatie van het onderwijs is dramatisch. Leerkrachten zijn nauwelijks opgeleid en het is heel normaal als ze geen lesgeven. Je snapt dat het analfabetisme dan toeneemt. Maar mijn scholen zijn, na meer dan twintig jaar, nog altijd zeer succesvol omdat we het totaal anders doen. Omdat we het samen anders doen.

Hoe zou je het vinden als:

  • Je samen heel concreet voor ogen hebt waar je aan wilt werken, zodat jullie er dagelijks aan werken?
  • je je alleen nog maar bezig hoeft te houden met die taken die je droomschool dichterbij brengen?
  • Hoe je gebruik maakt van alle kwaliteiten in je team en het niet langer 1 pot nat is? 
  • Je de taken zo kunt verdelen dat teamleden vooral bezig zijn met dingen die waar ze goed in zijn en je hen kunt laten shinen?
  • Je team het de normaalste zaak vindt om te reflecteren en elkaar feedback te geven?
  • Je teamleden er niet over dénken om een andere baan te zoeken?
  • Je school zoveel warmte en waarde uitstraalt dat je nauwelijks moeite hoeft te doen om leerlingen en leerkrachten te vinden?
  • Kortom: hoe je focus houdt en er daardoor rust en ruimte is in je school?

SOS: Jij hebt de sleutel in handen! Ik kan dit niet voor je doen. Ik kan die sleutel wel aan je geven.

Heel waardevol, ik maak graag een afspraak

Dit is echt geen fata morgana. Als het in complex Papoea gelukt is, waarom dan in Nederland niet? Doorbreek je veilige gewoonten. Dan gaan er hele bijzondere dingen gebeuren. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Het geeft je enorm veel opluchting, maar ook trots en respect. Het is de weg naar jouw droomschool van rust en kwaliteit.

Lees meer over ons

Resultaten

Waar ga je mee naar huis?

Een concrete vertaling van wat je met je schooldroom brengen wilt.

Een lijst van taken die tenminste nodig zijn om je droomschool te kunnen realiseren.

Een juiste verdeling van taken afgestemd op de kwaliteiten van teamleden.

Minder werkdruk en meer rust, doordat je gaat focussen en bewust alleen dat doet wat bijdraagt aan jouw droomschool. Al het andere doe je niet meer (zie de module: Obstakels Opruimen).

Je hebt gaten in je team opgespoord. Om je doel te bereiken is er meer nodig dan onderwijskundige vaardigheden en vakkennis. Deze gaten ga je opvullen, je team wordt diverser.

Een andere mindset bij jou en je team, waarin jij loslaat en vertrouwen geeft, en het team proactief handelt en eigenaarschap toont.

Veel intrinsieke motivatie bij je team. Er ontstaat een nieuwe vibe van betekenis en plezier.

Verbinding en openheid in je team, omdat je samen werkt aan iets waar je samen voor gaat.

Wat houd je nog tegen? Hoe langer je wacht, hoe dieper gewoontes inslijten, hoe lastiger te veranderen. Enne…het binden van je collega’s moet toch wel prioriteit nummer 1 zijn, nu ze zo makkelijk ergens anders terecht kunnen.

Ja, ik wil er meer over weten

“Mooi om te zien hoe een dag met elkaar tot zulke concrete punten komt. Top.”

N. Baan

“Je zet heldere stappen die echt aansluiten op wat er in het team speelt. Je neemt iedereen mee en laat ons goed nadenken.”

N. Baan

“Ik vond het erg gestructureerd. Mooi om van breed naar smal te gaan.”

N. Baan
Hier heb ik echt behoefte aan

FAQ

Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd zijn we kwijt?

Eén dag van 09.00-16.00.

Hoe concreet wordt het?

Je hebt hier veel aan voor de dagelijkse praktijk. Je wordt het samen eens over de dingen die je gaat doen, ieder op zijn eigen plek, met zijn eigen kwaliteiten. Je gaat samen de dingen anders doen en kijkt wekelijks terug op hoe het gaat. En je krijgt allerlei praktische tips van een succesvolle basisschooldirecteur die bij de inspectie heel goed scoorde, ondanks het feit dat hij lang niet aan alle administratieve eisen wilde voldoen.

Hoe verder?

In overleg wordt er een vuurgroepje in het leven geroepen die de nieuwe manier van werken van harte ondersteunt, snapt en daadwerkelijk toepast. Zij houden de nieuwe inzichten levend en brandend, zodat men er aan blijft werken en verbeteren totdat ze onderdeel van de schoolcultuur zijn.