Maximaal 2 uur per bouw. Het hele traject duurt meestal een dagdeel of 7, waarin de meeste tijd opgaat in observaties en bijwonen van bijeenkomsten
Haarscherpe foto
Jouw droomschool wordt werkelijkheid

Wemastered
Wil je vooruit maar krijg je je team niet mee? Hebben collega’s te weinig oog voor zaken die schoolbreed spelen? Met scherp inzicht ontstaat er veel eigenaarschap!
Cheeeeese
Meer weten? Maak een afspraakHerken je dit?
Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat?
Je rent je suf in de ratrace van school. ’s Avonds je inbox leeggemaakt, zit die ’s morgens weer vol. Non-stop afspraken. Alleen in de etenspauze even tijd voor je team. Na schooltijd doorwerken. Zucht.
Wat is er níet belangrijk? Je startende leerkracht had een vraag, maar helaas nu voor haar geen tijd.
Terwijl je je mails afhandelt knaagt de zorg over de kwaliteit van je school. Je zou zo graag de diepte ingaan, maar dat is even geen optie.
Waarom zien collega's dat zelf toch niet? Alsof het onderwijs zich alleen afspeelt binnen hun lokaal.
Toch maar goed de vinger aan de pols blijven houden. Wie doet het anders? En met nieuwe vastberadenheid stort je je op je computerwerk.
Je kunt uit deze ratrace stappen!

Het programma
Ben je bereid loepzuiver naar jouw realiteit te kijken, ook als dat ongemakkelijk is?
De eerste stap is eerlijk kijken, zonder filters of sociaal wenselijke bla bla. Alle ruimte geven om te zeggen wat er altijd gedacht wordt. Gedachten die niemand durft uit te spreken, bang voor oordelen of confrontaties. Van elkaar horen wat er écht speelt. Met open ogen in de bek van je werkelijkheid kijken.
Allemaal prima, maar dat lijkt me haast niet mogelijk
Hoe denk je dat te gaan doen?
- De schoolfoto wordt door mij als fotograaf gemaakt en niet door de school. Ik loop rond, zit bij vergaderingen, doe enkele interviews, maak een pauze mee, enzovoorts. Dit kost niemand kostbare tijd.
- Dit alles wordt afgesloten met een bijeenkomst per bouw en met het MT. Dan worden de bevindingen gedeeld en besproken in aanloop naar de gewenste toekomst.
- Het team oefent met het voeren van een échte dialoog, waarin men kwetsbaar kan zijn.
- Men deelt de persoonlijke droom voor de school én wat belemmert in het bereiken daarvan. Het moment waarop de waarheid naar boven komt.
- Alle teamleden krijgen een kort verslag van wat er gebeurd is. Transparantie en openheid vanaf het begin!

De analyses en aanbevelingen worden zorgvuldig gemaakt. Als psycholoog ben ik erin getraind mensen te lezen en te begrijpen. Ik doorzie snel en scherp hoe verhoudingen liggen en waar de samenwerking schuurt. Ik neem geen blad voor de mond.
Daarnaast ben ik vanaf m’n 19e betrokken geweest bij het onderwijs, in allerlei rollen en functies. Ik spreek de taal en ken het publiek. Deze combinatie zorgt voor een loepzuivere röntgenfoto van jouw school.
Lees meer over onsResultaten
Durf je dit allemaal aan?
Overwin jezelf en bedenk wat je mist als je dit liever overslaat!
Je team krijgt de gelegenheid zorgen en behoeften uit te spreken. Ze voelen zich gehoord en worden eerlijk naar elkaar. Er ontstaat openheid.
Lastige issues komen naar boven en worden uitgesproken. Er kan een punt achter gezet worden. Eilandjes worden doorbroken.
Door het gebruik van de dialoog gaan teamleden reflecteren op het eigen functioneren. Ze zien wat ze zelf moeten veranderen ten behoeve van de samenwerking.
In groepsverband bespreken teamleden waar ze op hopen en waardoor ze werkgeluk krijgen. Dat geeft enorm veel verbinding.
Je maakt concrete afspraken over zaken die je kan stoppen om meer tijd voor elkaar vrij te kunnen maken en de samenwerking te versterken.
Er is een stip op de horizon gezet, waar niet alleen MT, maar ook alle teamleden zich aan verbonden voelen en waar ze voor willen gaan.
Je weet als school waar nu de schoen wringt (A) en waar je naar toe wilt (B), dus kan je benoemen wat er nodig is om bij B te komen.
Door deze open gesprekken en het gezamenlijk gestelde doel willen ook teamleden zich inzetten voor verbetering. Je hoeft er niet langer aan te trekken. Het komt uit henzelf.
Wat houd je nog tegen? Hoe langer je wacht, hoe dieper gewoontes inslijten, hoe lastiger te veranderen. Enne…het binden van je collega’s moet toch wel prioriteit nummer 1 zijn, nu ze zo makkelijk ergens anders terecht kunnen.
Ja, ik wil er meer over weten“Je hebt het vermogen om mensen te lezen. Door het stellen van de juiste vragen weet je de
N. Baan
kern raken. Je hebt het lef om door te vragen en dat geeft resultaat!”
“Ik heb jouw punten gebruikt: aandacht voor de leerkracht en de basis op orde. Dit gaan we
N. Baan
uitproberen in de praktijk. Kleine taakjes die de mensen gek maken gaan we skippen.”
“Er is echt een stap gezet. Het is me gewoon gelukt en daar ben ik heel blij mee. Ontzettend goed dat deze verandering is ingezet.”
N. Baan
FAQ
Veelgestelde vragen
Hoe concreet wordt het?
Hebben we er wat aan voor de dagelijkse praktijk? Er wordt een klein beetje theorie gedeeld. Helder wordt wat er in de school leeft (A), en het punt waar de school naar toe wil (B). Belangrijkste inzicht is dus wat je school nodig heeft om van A naar B te komen.
Hoe verder?
Als ik weet wat mijn school nodig heeft ben ik nog geen stap verder. Niet helemaal waar. Dit proces alleen al maakt zoveel los dat er beweging komt in het team, waardoor ze vooruit willen. Tegelijkertijd moet je daarna wel echt nieuwe stappen gaan zetten, anders dooft het ontstane vuurtje weer en ben je slechter af dan daarvoor. Men wordt cynisch en verliest geloof in jou. Zorg er dus voor dat je de volgende stappen ook gaat zetten. Zie de module: inspirerend vergezicht.
Hoe houden we de veranderingen vast?
In overleg wordt er een vuurgroepje in het leven geroepen die de nieuwe manier van werken van harte ondersteunt, snapt en daadwerkelijk toepast. Zij houden de nieuwe inzichten levend en brandend, zodat men er aan blijft werken en verbeteren totdat ze onderdeel van de schoolcultuur zijn.