Skip to main content

Affluenza, van affluence (weelde) en influenza (griep). Ziek worden van overvloed, is dat mogelijk? Als we iets onbereikbaars nastreven, steeds vinden dat we tekort komen. Dan is het nooit genoeg, en streven we altijd naar meer en beter. Je ervaart teveel werk, stress, teleurstelling en chronische ontevredenheid. Dat is affluenza. Herkennen we dat?

In Papoea in ieder geval niet. In het dorp waar ik hoog in de bergen woonde was zoiets ondenkbaar. Er stonden houten huizen en hutten. Er was lang niet altijd stroom. Water ving je op van de regen. Geen winkels of restaurantjes. Nauwelijks enig onderwijs. Maar de dag begon met een lach. Dankbare vrolijkheid zong door de frisse lucht. Wat een mooie tijd was dat!

Dankbaar zijn met wat er is. Dat nam ik als grootste les mee terug naar Nederland. Waarderen van wat we hebben, hoe klein ook. Dat maakt alle verschil, voor onszelf en voor de ander. We erkennen de ander voor wat hij doet, tonen warmte en willen wat terugdoen. Vertrouwen en relaties worden sterker (uit Actieve hoop van Joanna Macy & Chris Johnstone). Uit dankbaarheid.

Vertrouwen en relaties worden sterker door dankbaar te zijn

Waar is de dankbaarheid voor ons onderwijs, de tevredenheid in het team? Waarom vergelijken we ons met elkaar en kijken we naar wat er niet is? We rennen ons wild voor de hoogste opbrengsten, overheidseisen en wensen van ouders. En kunnen toch eindigen met gevoelens van onzekerheid en falen. Ons prachtige onderwijs, vol van kwaliteit, professionals en materialen, lijdt aan affluenza.

Natuurlijk hoeven we niet overal dankbaar voor te zijn. Maar laten we inzien dat we deel zijn van een groter geheel, met zijn positieve en negatieve kanten. Dat we wederzijds afhankelijk zijn en ons doel bereiken door te geven en te nemen. Dankbaarheid haalt ons uit de ratrace van meer en beter, van wat niet is naar wat wel is. Ook als het moeilijk is. Dankbaarheid geeft perspectief en geluk. Het vraagt slechts kleine stapjes.

Houd maar eens een dankbaarheidsdagboek bij en ervaar het verschil.

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan